Jadłospis
Poniedziałek, 25.03.2024
Śniadanie
pieczywo mieszane/ chleb baltonowski, razowy, kornel/ (GLUTEN) z osełką górską, ser biały, miód, płatki kukurydziane z mlekiem (MLEKO), herbata malinowa z cytryną, marchewka do pochrupania, jabłko.
Obiad
zupa czerwony barszcz z ziemniakami i koperkiem (SELER, MLEKO) ziemniaki, befsztyk z cebulką (JAJA,GLUTEN) surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem, kompot agrestowo-porzeczkowy.
Podwieczorek
deser z kaszy manny (MLEKO, GLUTEN) z owocami (mango, ananas, brzoskwinia)
Wtorek, 26.03.2024
Śniadanie
pieczywo/ chleb baltonowski, razowy, kornel/ (GLUTEN) z osełką górską (MLEKO), jajko, kakao (MLEKO, JAJKA) rzodkiewka, szczypiorek, gruszka.
Obiad
zupa szpinakowa z ryżem (MLEKO, GLUTEN) ziemniaki, pieczeń schabowa w sosie musztardowo-miodowym, sałata polana sosem śmietanowo-jogurtowym (MLEKO) kompot truskawkowo-wiśniowy.
Podwieczorek
śniadaniówka z kremem orzechowym (MLEKO, ORZECHY ZIEMNE, GLUTEN) sok jabłko-gruszka bez cukru, banan.
Środa, 27.03.2024
Śniadanie
pieczywo/ chleb baltonowski, razowy, kornel/ (GLUTEN) z osełką górską (MLEKO), herbata owocowa, kulki wielozbożowe z mlekiem (MLEKO) pasztet dworski z drobiem, papryka czerwona, cytryna.
Obiad
zupa pomidorowa z ryżem (SELER, GLUTEN) ziemniaki, kotleciki rybne (RYBA, JAJA,GLUTEN) surówka z kiszonej kapusty z groszkiem, kompot wiśniowo-truskawkowy.
Podwieczorek
pieczywo z masłem, sałata, szynka wędzona, pomidorki koktajlowe, kawa Inka, gruszka.
Czwartek, 28.03.2024
Śniadanie
pieczywo mieszane/ chleb baltonowski, razowy, kornel/ (GLUTEN) z osełką górską, pasta z tuńczka, serek kanapkowy, kakao, ogórek zielony, jabłko.
Obiad
zupa fasolowa z ziemniakami (SELER, GLUTEN) ryż basmati, gulaszowe z indyka z ziołami i suszonymi pomidorami, surówka z kapusty czerwonej z kukurydzą konserwową, kompot porzeczkowo-rabarbarowy.
Podwieczorek
budyń śmietankowy (MLEKO, GLUTEN) wafle wieloziarniste, banan.
Piątek, 29.03.2024
Śniadanie
pieczywo/ chleb baltonowski, razowy, kornel/ z osełką górską, płatki owsiane na mleku (GLUTEN, MLEKO) z rodzynkami, herbata owocowa, ser żółty (MLEKO), ogórek zielony, żurawina suszona.
Obiad
zupa biały barszcz z ziemniakami (SELER, GLUTEN) makaron kokardka z białym serem i musem truskawkowym, kisiel żurawinowy z jabłkiem.
Podwieczorek
jogurt owocowy, chrupki kukurydziane, jabłko.
Dzieci codzienne dostają do picia wodę niegazowaną.
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa)
mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka słodka, pomidory suszone, przyprawa kucharek linia szkoła bez ulepszaczy, proszek do pieczenia, sól morska, cukier wanilinowy.